Laten we het leren opnieuw bedenken

Het is tijd om te profiteren van alles wat de wetenschap te bieden heeft als het gaat om lesgeven en leren in de geneeskunde

Het MIREIA Project is begonnen!

Het trainingsplatform is online en klaar!

Klik hier om het nu te verkennen!

MIREIA: Mixed Reality in medische Educatie gebaseerd op Interactive Applicaties


Medisch onderwijs is een lang en veeleisend proces, dat het aanleren van uitgebreide theoretische kennis en een reeks technische en niet-technische vaardigheden vereist. Traditioneel zijn formatieve methoden in de vroege stadia van het onderwijs vaak gebaseerd op statische leerinhoud en soms ver verwijderd van de feitelijke klinische praktijk. Momenteel worden deze methoden vervangen door nieuwe benaderingen op basis van het gebruik van informatie- en communicatietechnologieën (ICT's). Nieuwe technologieën, zoals extended reality (waaronder virtual (VR), augmented (AR) en mixed reality (MR)) en driedimensionaal (3D) printen, worden toegepast in verschillende aspecten van de medische wereld, waaronder het onderwijs.


Ondanks de popularisering van deze methoden en technologieën, moeten er nog verschillende uitdagingen worden aangepakt om het volledige didactische potentieel van virtuele modellen te benutten: (1) er zijn geen bestaande technologieën voor het snel en automatisch genereren van 3D-modellen, wat betekent dat modellen moeten worden verkregen van derden met beperkte personalisatie; (2) er zijn geen geaccepteerde standaarden om deze nieuwe immersieve technologieën te exploiteren met methodologische richtlijnen voor medische training, en (3) wetenschappelijk bewijs om de validiteit van gepersonaliseerde modellen te ondersteunen, aangezien leer- en trainingsinstrumenten schaars zijn.

MIREIA is een unieke kennisalliantie waarbij instellingen voor hoger onderwijs en bedrijven betrokken zijn die het gebruik van de allernieuwste technologie in immersieve virtuele technologie en 3D-printen combineren met gepersonaliseerde leerinhoud om het studentgerichte leerproces van medische studenten en bewoners te promoten.


Deze alliantie stelt de ontwikkeling voor van een innovatieve methodologie en tools om interactieve pedagogische inhoud te bieden voor training op maat op basis van 3D-modellen, zoals anatomische modellen (met en zonder pathologieën) opgebouwd uit casussen van echte patiënten (bijv. Medische beeldvormingsstudies) of virtuele scenario's voor basisopleiding in minimaal invasieve chirurgie (MIS).


Inhoud is altijd en overal toegankelijk met behulp van draagbare apparaten, XR-visualisatietechnologieën (Extended Reality) of geprint met 3D-printtechnologie. Hierdoor kunnen studenten trainen in meeslepende virtuele omgevingen of in fysieke simulatoren die gepersonaliseerde 3D-geprinte modellen gebruiken. Mentoren zullen ook in staat zijn om klinische ervaringen te creëren en te delen als leerinhoud voor studenten, zoals medische beeldvormingsstudies, 3D-anatomische modellen op basis van preoperatieve studies of videosequenties van chirurgische procedures, volgens specifieke methodologische richtlijnen. Daarnaast zullen innovatieve tools worden geïmplementeerd voor het semi-automatisch creëren van op maat gemaakte 3D-modellen voor educatieve doeleinden.


Deze alliantie wil de kloof overbruggen tussen klassikaal leren en laboratoriumtraining en de feitelijke klinische praktijk. Alle richtlijnen en leerinhoud zullen beschikbaar zijn via open access als onderdeel van de MIREIA-repository, die ook zal fungeren als een hub om 3D-modellen en leerinhoud te delen. Om de levensvatbaarheid van de oplossing te testen, zal validatie worden uitgevoerd voor drie medische use-cases: medische anatomie, laparoscopie en flexibele endoscopie.