Să reimaginăm învățarea!

Este timpul să profităm de tot ceea ce are de oferit știința în ceea ce privește predarea și învățarea în medicină.

Proiectul MIREIA este online!

Platforma de antrenament este gata si este online!

Apasa aici pentru a o explora!

MIREIA: Realitatea mixtă în educația medicală bazată pe aplicații interactive


Educația medicală este un proces îndelungat și solicitant, care necesită învățarea unor cunoștințe teoretice vaste, precum și a unui set de competențe tehnice și non-tehnice. În mod tradițional, în timpul primelor etape ale educației, metodele formative se bazează adesea pe conținuturi de învățare statice și, uneori, sunt foarte îndepărtate de practica clinică reală. În prezent, aceste metode sunt înlocuite de noi abordări bazate pe utilizarea tehnologiilor informației și comunicațiilor (TIC). Noile tehnologii, cum ar fi realitatea extinsă (care include realitatea virtuală (VR), realitatea augmentată (AR) și realitatea mixtă (MR)) și imprimarea tridimensională (3D), sunt aplicate în diferite aspecte ale domeniului medical, inclusiv în educație.


În ciuda popularizării acestor metode și tehnologii, mai multe provocări rămân de abordat pentru a extrage întregul potențial didactic al modelelor virtuale: (1) nu există tehnologii existente pentru generarea rapidă și automată a modelelor 3D, ceea ce înseamnă că modelele trebuie obținute de la terți cu o personalizare limitată; (2) nu există standarde acceptate pentru exploatarea acestor noi tehnologii imersive cu orientări metodologice în formarea medicală și (3) dovezile științifice care să susțină validitatea modelelor personalizate ca instrumente de învățare și formare sunt puține.

MIREIA este o alianță unică de cunoaștere care implică instituții de învățământ superior (IIS) și companii care vor combina utilizarea tehnologiei de ultimă generație în domeniul tehnologiei virtuale imersive și al imprimării 3D cu un conținut de învățare personalizat pentru a promova procesul de învățare centrat pe student al studenților și rezidenților în medicină.


MIREIA este o alianță unică de cunoaștere care implică instituții de învățământ superior (IIS) și companii care vor combina utilizarea tehnologiei de ultimă generație în domeniul tehnologiei virtuale imersive și al imprimării 3D cu un conținut de învățare personalizat pentru a promova procesul de învățare centrat pe student al studenților și rezidenților în medicină. Această alianță propune dezvoltarea unei metodologii și a unor instrumente inovatoare pentru a oferi conținut pedagogic interactiv pentru o formare personalizată bazată pe modele 3D, cum ar fi modele anatomice (cu și fără patologii) construite pe baza unor cazuri reale de pacienți (de exemplu, studii de imagistică medicală) sau scenarii virtuale pentru formarea de bază în chirurgia minim invazivă (MIS).


Conținutul va putea fi accesat oricând și de oriunde cu ajutorul dispozitivelor portabile, al tehnologiilor de vizualizare a realității extinse (XR) sau imprimat cu ajutorul tehnologiei de imprimare 3D. Acest lucru le va permite studenților să se antreneze prin medii virtuale imersive sau în simulatoare fizice care utilizează modele personalizate imprimate 3D. Mentorii vor putea, de asemenea, să creeze și să partajeze orice experiență clinică drept conținut de învățare pentru studenți, cum ar fi studii de imagistică medicală, modele anatomice 3D bazate pe studii preoperatorii sau secvențe video de proceduri chirurgicale, urmând orientări metodologice specifice. În plus, vor fi implementate instrumente inovatoare pentru crearea semiautomată de modele 3D personalizate în scopuri educaționale.


Această alianță urmărește să reducă decalajul dintre învățarea în clasă și formarea în laborator și practica clinică reală. Toate liniile directoare și conținuturile de învățare vor fi disponibile prin acces liber ca parte a depozitului MIREIA, care va acționa, de asemenea, ca un centru de partajare a modelelor 3D și a conținuturilor de învățare. Pentru a testa viabilitatea soluției, se va efectua o validare pentru trei cazuri de utilizare medicală: anatomie medicală, laparoscopie și endoscopie flexibilă.